Grafeen: evolutie of revolutie?

Grafeen (Engels: graphene) is een aantal jaar geleden beoordeeld als het nieuwe wondermateriaal. Als je de eigenschappen ziet, geloof je het ook direct: sterker dan staal, licht van gewicht, goede energie-/thermogeleider, stijf wanneer het moet en flexibel wanneer het kan. Kom maar door!

Grafeen is een nanotechnologische ontwikkeling. De moleculenstructuur van het grafeen zijn fijnmaziger en bieden daardoor een breed scala aan eigenschappen en mogelijkheden. Ondanks dit is de grote doorbraak nog niet geweest. Dat heeft vooralsnog te maken met de verkrijgbaarheid van het materiaal en de kosten die daar mee gemoeid gaan.

In de fietswereld zijn de eerste producten al gelanceerd. Er zijn enkele kleine merken die zich onderscheiden door een frame te maken waarin grafeen wordt verwerkt in het hars (resin) waardoor de stijfheid toeneemt en het gewicht afneemt. Tot nu toe is er één fabrikant die een carbon racefietsvelgenlijn met grafeen heeft gelanceerd . Buitenbanden waarin grafeen is verwerkt zijn al langer verkrijgbaar.

De meningen over de doorbraak van grafeen zijn gemêleerd. Echter, gezien de eigenschappen van materiaal is het volgens ons een kwestie van tijd. Wij hebben in januari 2019 onze THOR PRODIGY grafeen wielenlijn gelanceerd. Deze lijn is gemaakt met carbon nano-grafeen, zijn hookless profiel en asymmetrich. We hebben ze voor de MTB en de Weg/Gravel/Cyclo (disc). En dat is gewoon uniek. 

Wil je meer te weten komen over grafeen? Wij hebben al wat voorwerk voor je gedaan. De onderstaande YouTube video's zorgen dat je helemaal op de hoogte bent.

 

© 2018 - 2024 THORCARBON.EU | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel